ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΛΟΓΩΝ

 &  ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ  (ΠΑΣΚΟ & Σ)

                                                                                                Αθήνα 29/5/2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

Συνάδελφοι,

Με αφορμή την εκδήλωση του Π.Τ του ΟΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 8 Μαΐου στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο  στη Θεσσαλονίκη για την  παρουσίαση ενός βιβλίου σχετικά με  τα οικονομικά της Ελλάδας την περίοδο 2000-2015,επισημαίνουμε τα ακόλουθα:

 •   Όλες οι πρωτοβουλίες και οι προθέσεις κρίνονται πάντα από το αποτέλεσμα.

Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του  κατά πόσο ενέργειες προσωπικών &  κομματικών σκοπιμοτήτων καταξιώνουν τους θεσμούς ή τους απαξιώνουν.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση εξελίχθηκε εκούσια , με ευθύνη των διοργανωτών της ,σε φιέστα προβολής πολιτικών προσώπων τοποθετημένων στο χώρο της Ν.Δ, αφού το μήνυμα που λάμβαναν οι οικονομολόγοι ήταν  . «ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 8 ΜΑΙΟΥ ΣΤΙΣ 7:00ΜΜ ΣΤΟ ΒΕΛΛΙΔΕΙΟ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ».

 • Τα συμπεράσματα του συγκεκριμένου βιβλίου που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση επικεντρώνονται σε δύο κυρίως θέματα: πως η χώρα μπήκε την Ο.Ν.Ε. με πλαστά στοιχεία και ότι η ευθύνη για την οικονομική κρίση ανήκει αποκλειστικά σε αυτούς που είχαν την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας από το 2009 και μετά.
 • Οι διοργανωτές προφανώς, θεωρούν το Ο.Ε.Ε ως κομματικό και συνδικαλιστικό τους λάφυρο, χρησιμοποιώντας, απροκάλυπτα, το θεσμό, ως υποκατάστημα εκδηλώσεων πολιτικών στελεχών της Ν.Δ.
 • Κύριοι συνάδελφοι είναι δικαίωμά σας να πιστεύετε όπου θέλετε και ότι θέλετε.
 • Δεν έχετε όμως το δικαίωμα , το θεσμό <<σύμβουλο της πολιτείας>> να τον ευτελίζετε και να τον απαξιώνετε.
 • Το Ο.Ε.Ε δεν είναι ιδιοκτησία της ΔΗ.ΚΙ.Ο ούτε των συνοδοιπόρων της.
 • Ως διοργανωτές αυτής της <<φιέστας>> πρέπει να μάθετε και να συνειδητοποιήσετε ότι την  περίοδο 2004-2009 , επί θητείας του <<εκλεκτού σας>> διπλασιάστηκε το Δημόσιο χρέος.
 • Για εσάς βέβαια οι έννοιες αυτοκριτική ,πολιτικός ρεαλισμός και επιστημονική προσέγγιση ,  πολιτικές οικονομικής ανάπτυξης, είναι άγνωστες λέξεις.
 • Αφήστε λοιπόν τις <<φιέστες>> και τις <<αποθεώσεις>> γιατί η <<αφωνία>> ,δεν συνιστά πολιτική ευθύνη, ούτε πολιτική επιλογή, αλλά πολιτική & προσωπική υπεκφυγή για όλα όσα ευθύνονται τόσο το κόμμα σας όσο  και προσωπικά ο <<εκλεκτός >> σας, γι΄ αυτήν την απόλυτα αρνητική πολιτική σελίδα στην ιστορία της χώρας (2004-2009).
 • Σας θυμίζουμε τη διαμόρφωση του δημόσιου χρέους διαχρονικά, που όσο και αν σας πονάει δεν μπορείτε να τη διαψεύσετε, ούτε να τη διαστρεβλώσετε.
 • Το 1989 η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου παρέδωσε την εξουσία στη ΝΔ, με δημόσιο έλλειμμα  1%..

Ακολούθησαν 4 χρόνια σκληρής λιτότητας επί κυβερνήσεων ΝΔ και Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και  το δημόσιο έλλειμμα παρέμεινε στα ίδια επίπεδα (11,9%).

Επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ το έλλειμμα μειώθηκε στο 3.7% το 2000 για να φτάσει στο ύψος του 5.7% το 2003 τελευταία χρονιά κυβερνήσεων Σημίτη.

Το 2009 όταν παρέδωσε η κυβέρνηση Καραμανλή το έλλειμμα εκτοξεύθηκε στο 15.6%.

Αντίστοιχα το δημόσιο χρέος το 1989 (τελευταία χρονιά κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ) ήταν στο 65.8%.

Το 1993 μέσα σε 4 χρόνια είχε αυξηθεί στο 98.3%.

Στη συνέχεια υπήρξε σχετική σταθεροποίηση (103% το 2000 και 97.8% το 2003) για να ξεφύγει   με την τελευταία κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή (2009) φτάνοντας για πρώτη φορά στα επίπεδα του 113.4%.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΛΕΙΜΑΤΟΣ & ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

ΕΤΟΣ

ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ

1989

Το ΠΑΣΟΚ παραδίδει τη διακυβέρνηση στη ΝΔ

 

12,1%

 

65,8%

1993

Πτώση ΝΔ – Άνοδος ΠΑΣΟΚ

 

11,9%

 

98,3%

2003-2004

Το ΠΑΣΟΚ παραδίδει στην κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή

 

5,7%

 

97,8%

2009

Η ΝΔ του Κ. Καραμανλή δραπετεύει με πρόωρες εκλογές αφήνοντας την οικονομία στα πρόθυρα της χρεοκοπίας

 

 

15,6%

 

 

113,4%

Κ. συνάδελφοι , προσγειωθείτε στην πραγματικότητα που είναι πολύ διαφορετική από την καρέκλα της εξουσίας.

 • Όλοι όσοι με τις αποφάσεις σας ή τη συμμετοχή σας , συμβάλλατε στην πραγματοποίηση αυτής της αντιεπιστημονικής ,απαράδεκτης και κατακριτέας εκδήλωσης, αναλογιστείτε  τη σοβαρότητα των στιγμών που ζει η χώρα και ο Ελληνικός λαός και σταματήστε να προκαλείτε.
 • Η ΠΑΣΚΟ, για πολλά χρόνια που ήταν παντοδύναμη στο Ο.Ε.Ε, δεν προέβη ΠΟΤΕ σε τέτοιου είδους προκλήσεις για τον απλούστατο λόγο , ότι τα στελέχη μας διαθέτουν την ανάλογη πολιτική παιδεία και το ανάστημα να υπηρετούν θεσμούς.
 • Καλούμε τους οικονομολόγους – επιστήμονες να καταδικάσουν αυτήν την απαράδεκτη <<φιέστα>> και τους υπεύθυνους διοργανωτές της να σεβαστούν το θεσμό , που δυστυχώς τον οδηγούν στην απαξία καθιστώντας τον στην πράξη <<άχρηστο θεσμό>>.
 • Είναι υποχρέωση όλων μας να καταξιώνουμε το Ο.Ε.Ε ως θεσμό επιστημόνων, σύμβουλο της πολιτείας.
 • Είναι καθήκον όλων μας να στηλιτεύουμε και να καταδικάζουμε ενέργειες και μεθοδεύσεις που δεν συνάδουν με τον θεσμικό χαρακτήρα του Ο.Ε.Ε,
 • Είναι ευθύνη όλων μας να σταματήσουμε την απαξίωση , την αποδυνάμωση την κομματική χειραγώγηση του Ο.Ε.Ε.

 

Από τη Γραμματεία της ΠΑΣΚΟ & Σ