ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΛΟΓΩΝ

 &  ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ  (ΠΑΣΚΟ & Σ)

                                                  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ                     Αθήνα 30/4/2017

Τα παρακάτω μέλη της Γραμματείας της παράταξης:

Α/Α ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ ΙΔΙΟΤΗΤΑ
1. ΑΛΑΜΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΛΟΣ
2. ΚΥΔΩΝΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΕΛΟΣ
3. ΜΠΑΤΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
4. ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΕΛΟΣ
5. ΝΤΑΓΙΑΝΝΗΣ ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ ΜΕΛΟΣ
6. ΡΕΠΠΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΛΟΣ
7. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
8. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΕΛΟΣ
9. ΨΥΧΟΓΥΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΥΠΕΥΘ.ΟΙΚΟΝΟΜ.

Αποτιμώντας τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών του Δεκέμβρη 2016 αποφασίσαμε να ενημερώσουμε τα μέλη και τους ψηφοφόρους της ΠΑΣΚΟ & Σ για τα πρωτοφανή γεγονότα που διαδραματίστηκαν το Δεκέμβρη του 2016 .

1.Ιστορική αναδρομή

Διαπιστώνοντας τη διαχρονική οργανωτική υπολειτουργία της ΠΑΣΚΟ και την εκδηλωμένη αγωνία του συνόλου των μελών μας για την μελλοντική πορεία της και ειδικότερα για το ρόλο & την παρουσία της στο   ΟΕΕ, προτείναμε τη σύσταση  17μελούς Γραμματείας, κοινής αποδοχής που επικυρώθηκε από το σύνολο των στελεχών της παράταξης.

Μετά από διαβουλεύσεις με το σύνολο  των εκλεγμένων  μελών μας στα  όργανα του ΟΕΕ   εκτιμήθηκε ότι είναι αναγκαίο ένα ευρύτερο εκλογικό σχήμα που θα οδηγούσε την παράταξη σε θετικό εκλογικό αποτέλεσμα  στις εκλογές του Δεκέμβρη 2016.

Με απόφαση της γραμματείας   επικυρώθηκε η εκλογική τακτική   με στόχο τη    σύμπραξη με άλλες δυνάμεις που είναι στο δημοκρατικό χώρο, της κεντροαριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας και η διατήρηση της οργανωτικής και λειτουργικής αυτονομίας της ΠΑΣΚΟ & Σ.

Οι διεργασίες με όμορους πολιτικά   και συνδικαλιστικά  χώρους οδήγησε  στη δημιουργία   εκλογικού σχήματος με τίτλο ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ  ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ   στην οποία συμμετείχαν στελέχη από την  ΠΑΣΚΟ, & τη ΔΗΜΑΡΚΟ, αυτόνομες κινήσεις, ενώσεις οικονομολόγων & ανεξάρτητες  προσωπικότητες, ως συνεργαζόμενοι.

Στόχος αυτής της συνδικαλιστικής συνεργασίας ήταν η μεγιστοποίηση στις εκλογές της 11/12/2016, του αποτελέσματος  των εκλογών του έτους 2013 (23,60%)

  1. Τα αποτελέσματα της διεύρυνσης

Η  ΠΔΣΟ  εκτός από το  κεντρικό ψηφοδέλτιο έχει παρουσία πλέον και  σε  όλα τα περιφερειακά τμήματα   εκτός από το  12ο , της  Δωδεκανήσου.

Τα αποτελέσματα δικαίωσαν την  εκλογική τακτική και  αυτούς που  υπερασπίστηκαν  την  επιλογή του ευρύτερου εκλογικού  σχήματος. Η Π.Δ.Σ.Ο   μεγιστοποίησε  το εκλογικό της αποτέλεσμα  λαμβάνοντας 5.272 ψηφοδέλτια,  αυξάνοντας το εκλογικό της ποσοστό κατά 5 μονάδες από 23,60% σε 28,64% και την εκλογική της  δύναμη    κατά 1.311ψηφοδέλτια.

Στην περιφέρεια δε  της  Αττικής  η παράταξη  ήλθε  πρώτη  με αξιοσημείωτη  διαφορά από τη δεύτερη ΔΗΚΙΟ.

Οι  άλλες παρατάξεις εκτός της ΔΗΚΙΟ, είδαν τις δυνάμεις τους να μειώνονται.

3.Τα πρωτοφανή γεγονότα

Από την ημέρα των εκλογών και μετά το πέρας της ψηφοφορίας  άρχισαν τα προβλήματα   με  φαινόμενα  και γεγονότα απαράδεκτα για την μακρόχρονη ιστορία και παρουσία της ΠΑΣΚΟ& Σ  στο ΟΕΕ.

Ομάδα   υποψηφίων    στο   κεντρικό   ψηφοδέλτιο   της ΠΔΣΟ   βομβάρδισε την    κεντρική εφορευτική επιτροπή  με 15 πανομοιότυπες  ατομικές ενστάσεις  ζητώντας επανακαμέτρηση   του συνόλου των εκλογικών τμημάτων της Αττικής  και όχι μόνο,  δημιουργώντας  αλγεινή εντύπωση για την εικόνα της  παράταξης,  όταν οι άλλες παρατάξεις υπέβαλλαν από μία  ένσταση  (ΑΚΙΟΕ , ΠΟΦΕΕ  ,ΔΗΚΙΟ).

Από την εξέταση των ενστάσεων  ελάχιστα τροποποιήθηκε  ο αρχικός πίνακας των εκλεγομένων.

Ο εκπρόσωπος  της ΠΔΣΟ  στην ΚΕΕ   δέχτηκε  χλευαστικά   σχόλια  και λοιδορία  από τους εκπροσώπους  των άλλων παρατάξεων  για την πρωτοφανή   έκταση των ατομικών ενστάσεων  πρωτοφανές γεγονός  στη μακρόχρονη ιστορία του  ΟΕΕ.

Σε  αυτό το κλίμα    την ίδια χρονική περίοδο  ο εκπρόσωπός  μας στην ΚΕΕ   έδωσε την μάχη για να   υποστηρίξει τις ενστάσεις του γενικού  εκπροσώπου  της   παράταξης     που τελικά οδήγησε στην  κατοχύρωση 58 εδρών στη ΣτΑ , με την ακύρωση της προσωρινής ανακοίνωσης της ΚΕΕ.

Τα οριστικά αποτελέσματα των εκλογών επικυρώθηκαν με απόφαση της ΚΕΕ  και η ΚΔ όρισε ΣτΑ  για την  εκλογή των μελών της ΚΔ  στις  27/1/2017 .

Η συγκρότηση των παρατάξεων και η υποβολή παραταξιακών ψηφοδελτίων και ατομικών υποψηφιοτήτων, υποβλήθηκαν  στον  Πρόεδρο  του ΟΕΕ   μέχρι την 25/1/2017.

Από  το σημείο αυτό και μετά  άρχισαν   τα  πρωτοφανή &  απαράδεκτα γεγονότα με πρωταγωνιστή   τον  Κ. Παπαδημητρίου.

Συγχρόνως κατατίθεται  στο ΟΕΕ  δήλωση  38 εκλεγμένων με το ψηφοδέλτιο  της ΠΔΣΟ   ότι συγκροτούν  παράταξη  με εκπρόσωπο τον Κ.  Παπαδημητρίου.

Με  αυτές τις ενέργειες τους  οι 38  διαχώρισαν την πορεία τους  από την συντεταγμένη  λειτουργία της  Κεντρικής Γραμματείας της ΠΑΣΚΟ & Σ, αποκλείοντας  τα   19  μέλη της ΠΑΣΚΟ & Σ που έχουν εκλεγεί στη ΣτΑ  ,  από τις διαδικασίες ανάδειξης μελών της   ΚΔ.

Αποτέλεσμα αυτής της λειτουργίας  ήταν ο  αποκλεισμός  της συντεταγμένης ΠΑΣΚΟ & Σ  από τη διαδικασία εκλογής της Κ.Δ και η επιβολή των  προσωπικών επιλογών της  παρέας  του    Κ. Παπαδημητρίου .

Την Παρασκευή μια μέρα πριν τις εκλογές για την ανάδειξη της Κεντρικής Διοίκησης του ΟΕΕ «συγκαλείται» από την εν λόγω παρέα και εν αγνοία της πλειοψηφίας των μελών της γραμματείας μια παραγραμματεία η οποία χωρίς προφανώς καμία εξουσιοδότηση καθαιρεί την πλειοψηφία της γραμματείας και «εκλέγει» νέο «πρόεδρο».

Οι πρωτόγνωρες & διασπαστικές    ενέργειες  της παρέας του  Κ. Παπαδημητρίου επανελήφθησαν  και σ΄ αυτές τις εκλογές όπως και στις εκλογές του έτους 2013, που μαζί με τον Κ. Κωνή διέσπασαν την παράταξη μέσα στην ΚΔ του ΟΕΕ( υπάρχουν τα σχετικά πρακτικά), οδηγώντας μέλη της ΠΑΣΚΟ & Σ στην μη  αποδοχή   τετελεσμένων  από την παρέα Παπαδημητρίου.

  1. Αποφάσεις της Γραμματείας της ΠΑΣΚΟ & Σ

Δεν ανεχόμαστε   πλέον την αλαζονική συμπεριφορά ,  την παραγοντίστικη και απολίτικη δράση , των συνασπισθέντων  χωρίς αρχές και παρά τον κανονισμό λειτουργίας της παράταξης,     που  με εκλογικίστικες πολιτικές, επεχείρησαν τη  συνδικαλιστική εξόντωση ιστορικών  στελεχών μας στις πρόσφατες εκλογές του Ο.Ε.Ε , επιχειρώντας να αλλάξουν ταυτόχρονα  την ιστορική ιδεολογικοπολιτική  εικόνα της παράταξής μας, από παράταξη επιστημόνων όλων των εργασιακών  χώρων ,μαζική και πολιτικοποιημένη , σε παράταξη <<παρέας>>.

Η  Γραμματεία της ΠΑΣΚΟ & Σ  πιστή στις διαχρονικές αρχές και αξίες του Σ.Κ της μαζικότητας, της σύνθεσης , της διαφορετικότητας, της αντιπροσωπευτικότητας, των δημοκρατικών διαδικασιών, θα συνεχίσει να υπηρετεί το πολιτικοποιημένο ,  οργανωτικά & οικονομικά ανεξάρτητο ΣΚ και τις δυνάμεις της εργασίας και της προόδου του χώρου των οικονομολόγων.

Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες ανασυγκρότησης της παράταξης  και ανάδειξης στο μαζικό χώρο της οικονομικής επιστήμης , με πολιτικό λόγο και επιστημονικά επιχειρήματα   των ζητημάτων που μας  απασχολούν , αλλά  και ζητημάτων που απασχολούν την κοινωνία σε σχέση με την οικονομία, χαρίζοντας στους εφήμερους παραγοντίσκους τη διαχείριση της <<παρέας>>.

Εμείς θέλουμε παράταξη μαζική, πολιτικοποιημένη, μεγάλη ,ενεργή με αναφορά στην κοινωνία.

Δεν μας αφορούν οι παρατάξεις  της απολιτίκ παρέας , οι κάθε λογής περιστασιακές κοινοπραξίες , οι χωρίς αρχές και θέσεις συνυπάρξεις σφραγίδας, που δεν αποπνέουν τίποτε , που δεν έχουν προσφέρει τίποτε ,που δεν μπορούν να έχουν δυναμική και δεν γράφουν ιστορία.

Η ιστορία της ΠΑΣΚΟ & Σ ανήκει στα στελέχη της που την έγραψαν με τους αγώνες τους και το έργο τους  και στους ψηφοφόρους της που την τίμησαν με την ψήφο τους .

Δεν ανήκει σε κανένα μηδενιστικό , κενό περιεχομένου μηχανισμό, που εμφορείται από λογικές ή εγώ ή διασπώ την παράταξη.

Η<< παρέα>> του δις εξαμαρτείν των διασπαστών, (μία το έτος 2013 δύο το έτος 2016), λειτουργεί σε αντίθετη κατεύθυνση με τις αρχές τις θέσεις και την οργανωτική αυτονομία της  ΠΑΣΚΟ & Σ..

Η ΠΑΣΚΟ & Σ οργανωτικά αυτόνομη ,μαζική , πολιτικοποιημένη , δημοκρατική θα συνεχίσει να λειτουργεί στο χώρο , με βάση τον διαχρονικό κανονισμό λειτουργίας της , τη διαφορετικότητα αλλά και τη σύνθεση των απόψεων , χωρίς εξαρτήσεις και  πολιτικές παρεμβάσεις.

Από τη Γραμματεία της ΠΑΣΚΟ & Σ